ZNANSTVENE RADIONICE ZA PREDŠKOLCE

29.11.2018. 9:32:59

 Na inicijativu gospođe Jasmine Šahović Žabka ( majka dečaka iz grupe Zvezdice) , deca vrtića ZLATOKOSA BOROVO učestvovali su u Znanstvenim radionicama za predškolce koje su osmislili i realizirali profesori Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru. 
Želja inicijatora je deci približiti znanost na zanimljiv i interaktivan način prilagođen njihovoj dobi. Cilj radionica je razviti pozitivan odnos dece prema istraživanju, potaknuti znatiželju, aktivno učestvovanje te ih kroz igru i zabavu učiti o zanimljivostima prirodnih fenomena.
 Eksperimenti su osmišljeni tako da na maštovit i siguran način upoznaju decu s osnovnim načelima hemije, fizike, biologije.Ideja je da jednostavnim pokusima potaknemo urođene stvaralačke i istraživačke sposobnosti dece.
 Mali eksperimenti , prezentirani deci su:

Vatromet boja u mleku

Mikro vulkan

Mikro raketa

Stvaranje tornada

Svemirski mlazni trkaći auto

Hobotnica koja roni

Struja iz limuna

Lava lampa

Eksperiment sa svećom i vodom

Voda koja beži 
 
U radu s decom korišteni  su  sastojci sigurni za decu, sastojci koji se koriste svakodnevno.
Za decu su je ovo novi oblik upoznavanja sa eksperimentima u laboratoriju i prilagođenim uslovima. Sigurno nešto što oni nemaju mogućnosti realizirati u vrtiću. No svakako da je sve navedeno potaknulo dečju maštu i interes za istraživanje i stvaranje i mogućnost formiranja istraživačkih centara u vrtiću . Zahvaljujemo profesorima Tehničke škole Nikola Tesla što su izdvojili vreme za decu vrtića ZLATOKOSA i omogućili im nesvakidašnje iskustvo.