DRŽAVNI STRUČNI SKUP

16.5.2023. 9:22:12

U Vukovaru je održan Državni stručni skup za odgojitelje koji realiziraju programe na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sa područja Vukovarsko-srijemske županije. Skup je trajao dva dana, 11. i 12.5. 2023. u prostoru DV Vukovar 2 koji su bili domaćini. Organizator skupa je AZOO pod vodstvom Više savjetnice za srpsku nacionalnu manjinu Natalije Koprenice te Više savjetnice za ravnatelje predškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj, Inge Seme Stojnović. Skupu su prisustvovale i savjetnica za srpski jezik Jadranka Radošević te predsjednica Odbora za obrazovanje  ZVO- a Milica Stojanović. Prvog dana prisustvovali su i predstavnici MZO-a sa gospodinom Vukelićem. Tema skupa je " Njeguj jezik da u beskraj traje, po njemu se naslijeđe poznaje". 
Izuzetno veliku čast ukazali su profesori sa Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr. Višnja Mićić i dr. Vladimir Vukomanović koji su svojim predavanjima iz područja Metodike razvoja govora ukazali na značaj razvoja govora kod djece predškolskog uzrasta od najranijeg perioda te prikazali konkretne primjere iz prakse koje realiziraju sa studentima. Pripremili i stručnu literaturu na srpskom jeziku koju su donirali svim vrtićima na čemu im najiskrenije zahvaljujemo.
U okviru skupa predavanja su održale i Više savjetnice kao i odgojitelji DV Vukovar 2 i DV ZLATOKOSA Borovo.
Iz DV ZLATOKOSA, prvog dana predavanje su održale Zorica Kovačević i Biljana Vlaketić na temu " Uključivanje roditelja u  aktivnosti vrtića". Drugog dana predavanje su održale Radmila Latas i Svetlana Nenić na temu "Književnost za djecu na maternjem jeziku kroz dramsko stvaralaštvo".
 Nakon svih održanih predavanja, odgojitelji su imali mogućnost pogledati mnoštvo konkretnih primjera iz prakse te iste primijeniti u svom radu sa djecom, što je i cilj ovakvih skupova, razmjena ideja. 
Iskreno se nadamo da će ovakav tip stručnih skupova biti nastavljen i u budućnosti te da ćemo imati mogućnost slušati i predavače iz matične države R.Srbije što ovakvim skupovima daje posebnu težinu i zadovoljstvo.