MESEC KNJIGE

17.11.2020. 12:17:56

  U okviru Meseca knjige deca DV ZLATOKOSA realiziraju raznovrsne aktivnosti.
  Predškolci grupe Bubamare, bili su uključeni u radionice borovske biblioteke koja deluje u sastavu SKD Prosvjeta Pododbor Borovo. Kako zbog epidemioloških mera, radionice nemogu biti organizirane u biblioteci, deca su preko video poruke iz biblioteke dobila poziv da nacrtaju priče koje su pričali sa svojim vaspitačima u vrtiću. 
  Oslikali su priče " Dućan kod svrake", "Dedina pogača", "Svraka pomodarka", "Najbogatiji vrabac na svetu".
   Dečji radovi su izloženi u prostoru biblioteke, zajedno sa radovima učenika OŠ Borovo trećih razreda, gde se mogu i pogledati.
 Kako bi i dalje crtali i slikali u vrtiću deca su dobila i blokove te bojice kao i posluženje. No pored svega navedenog deca su dobila i članske iskaznice te tako postali članovi biblioteke a za decu je članarina besplatna. 

   Jedan od ciljeva ovih radionica i jeste potaći  decu i roditelje da posećuju biblioteku te da posuđuju dečje naslove, te sa svojom decom pričaju priče i bajke jer one su deo odrastanja svakog deteta. Dobro je reći da se ekranizacija bajki nemože meriti sa pričanjem priča za decu, deca u većini slučajeva nemogu dobro razumeti pojedine reči i složenost same bajke ili priče.
Čitanje bajki i priča za decu ima veliki broj pozitivnih uticaja na razvoj deteta, njegovo detinjstvo i kasniji život. Ovo je detetov prvi dodir sa književnošću te postoji velika verovatnoća da će i kasnije želeti čitati. Sadržaji bajki i priča često su jednostavni i imaju moralnu pouku koju će detetu razjasniti roditelj dok priča ili čita. Na ovaj način dete se uvodi i u svet mašte. Ostvaruje se i povezanost sa detetom što se odražava i na kasniji odnos. I pored svega toga, vreme provedeno sa svojim detetom je neprocenjivo.