USKORO I E-UPIS U VRTIĆ

8.2.2021. 12:18:51

    U srpnju 2020. godine Ministarstvo uprave objavilo je Javni poziv s ciljem uključivanja ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u informatizirani sustav za prijavu i upis djece. Projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“  omogućiti će  digitalizaciju procesa upisa u odgojno obrazovne ustanove. Upis djece obavljat će se putem sustava e-Građani. 

Usluga upisa u dječji vrtić omogućava da se  uvažavaju posebnosti koje je osnivač odredio kod postupka provođenja upisa (primjerice, posebni kriteriji, prednosti pri upisu i sl.). Upisi u programe koje odgojno-obrazovne ustanove nude građanima zahtijevaju od građana prikupljanje određenih dokumenata koji izdaju razna tijela javne vlasti (rodni list, uvjerenje o prebivalištu, potvrde o zaposlenju i visini primanja, zdravstveni podaci i dr.). Budući da se ovdje radi o podacima koje razne javnopravne institucije već imaju u svojim sustavima, potrebno je povezati te sustave i time građanima omogućiti dohvat potrebnih podataka u elektroničkom obliku, odnosno rasteretiti ih fizičke dostave dokumenata.

      Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva objavio je Odluku o odabiru ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje će koristiti sustav za upise razvijen u sklopu projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“. Dječji vrtić ZLATOKOSA BOROVO  jedan je od vrtića koji je ušao u ovaj projekat te će time ostvariti mogućnost realizacije e- upisa.