UPRAVA ZA SARDNJU S DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU R. SRBIJE O IZLOŽBI U PEDAGOŠKOM MUZEJU

2.11.2019. 14:51:45

Златокоса из Борова у Педагошком музеју

29. октобра 2019. Актуелно, Вести, Матица 29 Views

Извор: Педагошки музеј, Београд

Једна од манифестација којом се  обележава 20 година од оснивања Дечјег вртића Златокоса из Борова јесте и Изложба дечјих радова која је отворена у  галерији Педагошког музеја у Београду протекле недеље. Изложбу је отворио начелник оптине Борово Зоран Бачановић, а госте је поздравио Слободан Вуксановић, директор Педагошког музеја.

Деца Златокосе су извела краћи забавни програм којим су увеселила присутне госте. Поред осталих гостију, подршку малишанима пружили су ученици Техничке школе Змај- Нови Београд, који су бодрили своје мале другаре. Након поздравне речи директора Педагошког музеја и отварања изложбе  деца су обишла и Сталну поставку музеја где су сазнали како се развијало школство кроз векове.

Према речима директорке вртића Златокоса,  Радмиле Латас, деци је ово путовање било изузетно занимљиво. Девојчицама је била упечатљива балерина, но најачи утисак је оставио кукуруз на коме се клечало. Такође су им биле занимљиве и препариране животиње, а  утиске су преточили у своје ликовне радове. Примећено је да деца с посебном емоцијом истичу време проведено у Педагошком музеју, што  домаћинима представља изузетно задовољство и  подстицај за даљу сарадњу.

Да су наши малишани духовити, сазнали смо и кроз разне приче, па је тако занатлија који прави колаче – бака, место где јелен живи је пиво (асоцијација на марку пива), а да поједини дечаци плачу за мамом док се не ожене, а онда мама плаче за њима.

Овим занимљивостима пропраћећна је Изложба дечјих радова која представља праву ризницу стваралаштва наших малишана из Борова.

Занимљиво је да је Педагошки музеј у међувремену своју сталну поставку проширио изложном „Од пећине до рачунара“.  Обухваћени су: сликовно писмо (хијероглифи Египта),  клинасто писмо (Сумер, Вавилон), фонетско писмо (феничански и грчки алфабет), латиница (Рим), глагољица Ћирила и Методија, старословенска ћирилица Климента и Наума, ћирилица Вука Караџића, подлоге, материјали и средства за писање.

Помоћу решавања загонетки, ребуса, питалица и откривања појмова који су прилагођени деци основношколског узраста, учесници радионице, једне врсте escape room-a као кроз времеплов, савладавају етапе временског путовања, по државама и народима у којима су та писма била карактеристична, уз упознавање са њиховим настанком, развојем, коришћењем, особеностима и трајањем, истиче ауторка допуне сталне поставке Александра Миловановић,  кустос, помоћник директора Педагошког музеја.

Посебна пажња је посвећена ћирилици и њеној данашњој употреби у информационим  технологијама (компјутер, мобилни телефон, таблет, интернет) и како се она може успешно користити равноправно са латиницом која доминира у свету компјутера.


  Link za pregled sadržaja -    http://www.dijaspora.gov.rs/zlatokosa-iz-borova-u-pedagoskom-muzeju/